خطبه اول |
|
تبیین ارکان استغفارلزوم فرهنگسازی استغفار جمعی در جامعه |
|
بسم الله الرحمن الرحیم نحمده علی ما کان و نستعینه من امرنا علی ما یکون و نؤمن به و نتوکل علیه و نستغفره و نستهدیه و نعوذ به من شرور أنفسنا و سیئات أعمالنا و نصلّی و نسلّم علی سیدنا و نبینا ابی القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین الاطهرین ولا سیّما بقیة الله فی الارضین.
توصیه به تقوا
اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسمالله الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[1] عِبَادَ اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و ملازمة أمره و مجانبة نهیه
همه شما برادران و خواهران گرامی، نمازگزاران عزیز و خودم را در اولین جمعه سال و ماه رجب، ماه بندگی و استغفار به ذکر و شکر خداوند و کسب تقوا در همه شئون و احوال زندگی و پارسایی سفارش و دعوت میکنم. امیدوارم خداوند ما را مشمول نِعَم مادی و معنوی خود بگرداند و توفیق فرمانبری شایسته از خویش عنایت و کرامت بفرماید.
تبیین ارکان استغفار
در خطبه اول فرازها و نکاتی پیرامون استغفار و بازگشت بهسوی خدا تقدیم میکنیم. امسال آغاز بهار و سال طبیعی با آغاز ماه مبارک رجب هم زمان شده است و ماه مبارک رجب در تقویم اهل معنا و اولیای الهی، به یک معنا، اول سال معنوی و روحی است. علمای اخلاق و اهلدل و معنا بر اساس آنچه از روایات استفاده کردهاند با شروع ماه مبارک رجب برنامهای خاص برای خودسازی، تهذیب نفس، پیشرفت و تعالی اخلاق خویش طراحی میکردند و در حقیقت ماه رجب سرآغاز یک شروع و پیمایش به سمت خداوند و پیش رفتن در قلهها و مدارج عبودیت و رفتن به سمت ماه شعبان و ماه رمضان است. ماه رجب ذاتاً ارزش دارد و موقعیت مهمی برای خودسازی و اصلاح نفس است و در عین حال ماه رجب مقدمه و پلهای برای رسیدن به ماه شعبان و هر دو ماه مقدمهای برای وصول به آن فرصت بسیار مغتنم و بیبدیل الهی یعنی ماه شریف رمضان است. اگر در مفاتیح ملاحظه و در اخبار و روایات جستجو کنید میبینید که در ماه رجب، ذکر، ورد، نماز، دعا، مناجات و اعمال فراوانی آمده است. در ماه شعبان و ماه رمضان هم همینطور اعمال فراوانی تدارک دیده شده است.
اما چند خط ثابت در این ماهها وجود دارد که یکی از آن خطوط ثابت، استغفار است. گویا یک نخ تسبیحی است که در رجب و شعبان و رمضان استمرار دارد و یکی از وجوه مشترک این ماهها و همه سال است، اما در این ماهها مورد تأکید قرار گرفته است که آن توبه و استغفار است. ملاحظه میکنید در ماه رجب در شکلها و قالبهای گوناگون به استغفار توصیه شده است صدبار، هفتاد بار، هزار بار با صیغهها و شکلهای مختلفی که در مفاتیح و کتب دعایی برای استغفار و طلب مغفرت و بخشش تأکید شده است.
در رابطه با استغفار مطالب مفصلی وجود دارد که در خطبه اول اولین جمعه ماه رجب، ماه استغفار و توبه و تضرّع عرض میکنم:
قالب لفظی ذکر و استغفار
نکته اول این است که استغفار مثل بسیاری از اذکار شکل و قالبی دارد که لفظی است و بر زبان جاری میشود. استغفرالله گفتن و اتوب علیه گفتن و سایر شکلهایی که بر زبان جاری میشود یک ذکر زبانی است. ذکر زبانی اگر پشتوانه قوی هم نداشته باشد باز آثاری دارد.
لایه باطنی ذکر و استغفار
حقیقت ذکر، بُعد ملکوتی، روحی و قلبی آن است. استغفار هم علاوه بر مرحله ظاهری که لایه رویی آن است لایه عمیقتری دارد که لایه قلبی و دل ذاکر است. مستحضرید که توبه و استغفار قلبی عبارت است از: علمٌ و حالٌ و قولٌ و فعلٌ
این چهار رکن توبه و استغفار است. استغفار حقیقی این است که این لایه زبانی با سه شرط دیگر همراه باشد که در این صورت استغفار و توبه واقعی میشود. پس استغفار واقعی که بعداً خواهیم گفت چه آثاری دارد و نورش در دنیا و آخرت بر انسان سایه میافکند از چهار عنصر فوقالذکر تشکیل شده است. اگر شما بخواهید در شب ماه رجب و شعبان و رمضان سیر و سلوک کنید، اگر بخواهید در مدارج توبه و استغفار پیش روید و اگر قرار بگذارید که این ماه را ماه نورانی کنید پایه آن استغفار و طلب آمرزش واقعی است که این چهار رکن را دارد:
الف.علم
علم یعنی باید بدانیم که برای چه چیزی خلق شدهایم و به چه سمتی باید حرکت کنیم و به چه ضعفهایی مبتلا هستیم. اگر اینها را بدانیم آن وقت میتوانیم در ریل استغفار قرار بگیریم. انسانی که به خدا و ضعفهای خود توجه نکند چنین شخصی اصلاً در ریل استغفار قرار ندارد. این شاهراه استغفار و این ریل اساسی وقتی تنظیم میشود که با آگاهی و شناخت روی آن ریل و در آن صراط قرار بگیریم. آگاهی هم یعنی هستی و خالق هستی و وظایفمان را بشناسیم. بعد هم به درون مبتلای خود نگاه کنیم، همه هم با کم و زیادش و با اشکال مختلف مبتلا هستیم. بنابراین استغفار هم با یکبار تمام نمیشود لذا میفرمایند: هر روز استغفار کن و هر جلسهای که مینشینی و پا میشوی استغفار کن. سنت همیشگی رسول الهی محمد مصطفی (ص) این بود که وقتی به مجلسی میرفتند موقع بلند شدن بیست و پنج بار استغفار میکردند با اینکه مجلس پیامبر (ص) مجلس عبادت است اما گویا به خاطر همنشینی با اهل دنیا حجابها و پردههایی ایجاد میشد که با استغفار آنها را کنار میزد.
استغفار جان را مصفی میکند و آینه قلب را برای دریافت انوار الهی آماده میکند.
ای رجبیون، کی ما در ریل استغفار قرار میگیریم؟! ای کسانی که آماده سیر و سلوک و اعتکاف میشوید اگر میخواهید که این ماه، برای شما یک ماه نورانی شود گام اول استغفار و قدم اول استغفار علم و آگاهی است. بفهمیم که چه ابتلائاتی داریم. آدم تا نفهمد که مریض است نه پیش دکتر میرود و نه خودش را مداوا میکند. مشکل ما این است که خیلی از وقتها نمیدانیم که مریض هستیم و انواع آلودگیها و مرضهای روحی ما را در برگرفته است و ما غافل هستیم. لذا در این مرحله به این ضعفهای خود آگاهی پیدا کن.
ب. حالت و وصف روحی
صرف این دانستن هم کافی نیست، یک حال میخواهد که یک وصف روحی و روانی است و غالباً به دنبال علم پیدا میشود. علم باید چنان زلال و شفاف باشد که در آدم حالتی پدید بیاید که حالُ ندمٍ باشد.
همینقدر که عقبماندهام و پشیمانم. زبان او نه بلکه دل وی پشیمانی را فریاد کند.
این حال او ارزش دارد. اساس استغفار و توبه همین حال ندامت است. احساس عقبماندگی کند که غیر از علم و شریفتر از آن است. این احساس آدمها را به حرکت درمیآورد و روح آدم را متضرع میکند.
بعضی از اهل دقت و دل میگویند که اصل و اساس استغفار همین حالت پشیمانی و انابه است.
آن دو رکن بعدی هم نتایجش است.
ج. فعل و عمل
سومین رکن هم فعل و کار است یعنی جبران عملی، که در نهجالبلاغه و روایات ما آمده است. آدمی که میخواهد استغفار کند و حقوق مادی الهی را ادا نکرده است باید خمس و زکات مالش را بدهد؛ اگر حق کسی را خورد ه است به او بازگرداند و اگر حق خانواده و همسایه را تضییع کرده است آن را جبران کند. این جبران عملی سومین رکن است.
د. قول و قالب لفظی
چهارمین رکن هم قول و استغفرالله گفتن است. این استغفرالله برآمده از این درخت تنومند آن استغفار واقعی میشود. این درخت تنومند استغفار، متشکل از این چهار رکن است که ریشه و اساس آن علم و آگاهی است و ساقه آن احساس پشیمانی داشتن و شاخ و برگ آن میشود جبران عملی و به زبان جاری شدن استغفار.
ماه رجب آغاز سه ماه شریف است و پیمودن این مسیر استغفار است. برادران و خواهران! ای همه کسانی که علاقهمند هستید در مسیر معنوی قرار گرفته سلوک الی الله داشته باشید باید از استغفار شروع کنید که چهار پایه دارد. اگر استغفار در خانه شما وارد شود حتماً کار، خانه، اداره، معنویت، سیاست، اخلاق و رفتار انسان تحت تأثیر معنوی این روح قرار میگیرد.
استغفار لقلقه نیست بلکه یک هویت روحی و شخصیت است. روح مستغفر یعنی روحی که هر روز و هر لحظه در این مدارج چهارگانه سیر و سلوک میکند. استغفار یک فرهنگ است؛ یک ویژگی عمیق روحی است که ما باید در این مسیر حرکت کنیم. اگر استغفار آمد دنیا و آخرت را تحت تأثیر قرار میدهد. آیات و روایاتی را نوشته بودم که دیگر فرصت نیست بیان کنم.
لزوم فرهنگسازی استغفار و انابه جمعی
اگر استغفار فردی، فرهنگ جامعهای شد و جامعه وقتی دید که موقع مواجه شدن با منکر، روح استغفار دارد و آنگاهکه دید مشکلی و فقیر و نیازمندی وجود دارد استغفار او را تکان میدهد چنین جامعهای سعادتمند میشود. استغفار هویت اصیل است که اسلام میخواهد در عمق جان فرد و جامعه بنشاند تا آن همه برکات از این درخت به بار بنشیند.
«وَ أَنِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُمَتِّعْكُمْ مَتاعاً حَسَناً إِلى أَجَلٍ مُسَمًّى وَ يُؤْتِ كُلَّ ذي فَضْلٍ فَضْلَهُ»[2] اگر این فرهنگ استغفار و بازنگری در خویش و جبران عملی و زبان مستغفرانه پدید آمد خداوند میفرماید که در دنیا هم خوبیها ارزانی میشود؛ بر شما باران میبارانیم: «وَ يا قَوْمِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُرْسِلِ السَّماءَ عَلَيْكُمْ مِدْراراً وَ يَزِدْكُمْ قُوَّةً إِلى قُوَّتِكُم»[3]و خداوند توان شما را زیاد میکند.
جامعه مستغفر جامعه مستحکم است، جامعهای است که در دنیا بهرهمند میشود و آخرت او نورانی و تابناک میشود.
خدایا به ما توفیق توبه واقعی و استغفار حقیقی در این ماه رجب و آمادگی ایام البیض و فرصتهای معنوی این ماه را عنایت و کرامت بفرما و همه ما را مورد مغفرت و عنایت خودت قرار بده.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ إِنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ[4]
خطبه دوم |
تبیین نکاتی در باب سخنرانی اول سال رهبری معظمبیان گزارشی از هستها و بایدهای استان |
اعوذ باللّه السمیع العلیم من الشیطان الرجیم بسمالله الرحمن الرحیم الحمد الله رب العالمین بارء الخلائق اجمعین ثم صلاة و السّلام علی سیّدنا و نبیّنا و حبیبنا ابی القاسم المصطفی محمّد و علی مولانا علیّ بن ابیطالب و علی الصدیقة الطاهرة فاطمة الزهراء و علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة و علی أئمة المسلمین علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الخلف القائم المنتظر ساسة العباد و ارکان البلاد و ابواب الایمان و أمناء الرحمن و سلالة النبین و صفوة المرسلین و عترة خیرة رب العالمین صلوات الله علیهم اجمعین.
توصیه به تقوا
اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسمالله الرحمن الرحیم «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ»[5] عِبادَ اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و ملازمة أمره و مجانبة نهیه
باز هم در این جمعه اول ماه رجب به تداوم ذکرها و استغفار جانافزای ماه رجب و تضرع در پیشگاه خدا سفارش میکنم. خدایا ما بندگان عاجز به تو متوسل میشویم ما را مشمول عنایات و برکات بیپایانت در این ماه شریف بفرما و به ما توفیق بهرهمندی از فرصتهای ناب این ماه و ماههای پیش رو عنایت و کرامت بفرما.
مناسبتها:
مناسبتها و موضوعاتی را بهاختصار تقدیم محضر شریفتان میکنم:
1. تبریک میلاد امام جواد (ع)
میلاد امام جواد (ع) را تبریک و تهنیت عرض میکنم.
2. تبریک آغاز سال نو و فرارسیدن ماه رجب
سال جدید و نو و فرارسیدن بهار بندگی و عبودیت خداوند و ماه شریف رجب را به همه برادران و خواهران ارجمند تبریک و تهنیت عرض میکنم.
پیشاپیش عذرخواهی میکنم چون شاید عرایض برخلاف خطبههای قبل کمی طول بکشد. همچنین به مهمانان نوروزی خیرمقدم و خوشآمد عرض میکنیم و آرزوی توفیق داریم.
3. نکاتی در باب سخنان ارزشمند رهبری عظیم الشان
سخنرانی رهبری عظیم الشان انقلاب اسلامی در مشهد مقدس و سخنرانی تحویل سال معظم له حاوی نکات نغض، بسیار راهبردی، راهگشا، مهم و ارزندهای وجود دارد که به گوشههایی از آنها اشاره میکنم:
قطعاً شعار سال وظیفهای است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
محور اول عرایض من گذری کوتاه بر این شعار بلند و راهبردی در سال 97 است. مستحضرید که در طول این سالها شعارهایی که از سوی معظم له مشخص شده است یک بُعد اقتصادی دارد و در سال جاری بر اشتغال و حمایت از کالای تولید شده در داخل کشور و ایرانی تأکید شده است که نشاندهنده مطالب مهمی است.
دراینباره چند نکته را عرض میکنم:
1. اقتصاد جبهه مقدم مبارزه
تمرکز بر مقوله اقتصاد در طول سالهای اخیر و برگزیدن شعار سال از میان مفاهیم اقتصادی، نشاندهنده این است که اقتصاد مقدمه پیروزیهای دیگر است. همچنین نشاندهنده این است که علاوه بر آن ارزش ذاتی که در اقتصاد مقاومتی، پویا، فعال، درونزا و متکی بر مردم است دشمن هم بر همین اهرم، انگشت گذاشته است. شک نکنید و به شکل بسیار واضح همه میدانیم که به اشکال و انحای مختلف، شکست اقتصادی ایران مقاوم، شجاع و انقلابی خواسته دشمن ملت و انقلاب است.
انقلابی که آن همه خیر و برکت به بار آورده است و آن همه عرصه و آفاق نو بهسوی ایران و جهان گشوده است امروز در شعب ابیطالب قرار گرفته است. تحریمها، فشارهای اقتصادی، شعب ابیطالب، جنگ احزاب و محاصره بسیار گسترده از سوی مستکبران عالم در برابر انقلاب اسلامی است. مقوله اقتصاد در حال حاضر، فقط یک بحث مهم در ذات خود نیست بلکه ابزار و شمشیری در دست دشمن برای از پا درآوردن ملتی بزرگ و مقاوم است. به همین دلیل بر اقتصاد تأکید شده است و وظیفه ملت، دولت و مسئولان در این زمینه سنگین است.
استقلال در کالای ایرانی یک عنصر کلیدی و محوری در منظومه اقتصاد مقاومتی است. اقتصاد مقاومتی یک تئوری و نظریه برای شکوفایی ملت و کشور است و این نظریه اضلاعی دارد که یک ضلع مهم آن حمایت از کالای تولید شده داخلی است.
2. ابعاد حمایت از کالای داخلی
حمایت از کالای داخلی ابعادی دارد و وظایفی را برای گروههایی تعیین میکند که فهرستوار عرض میکنم:
الف. مصرفکنندگان
رهبری هم بر مسئولیت آحاد مردم، جوانان و طبقات گوناگون مردم تأکید فرمودند. بنابراین اولین مخاطب فرهنگ حمایت از کالای ایرانی، مردم و طبقات گوناگون ملت است. کار مردم این است که در موارد خرید و مصرف در کالاهایی که مشابه داخلی دارد به سمت کالاهای داخلی بروند تا با این خرید و مصرف، بازار پررونقی برای صنعت گران و تولیدکنندگان داخلی فراهم شود. تا آنجایی که امکان دارد ولو با معادلهای استاندارد پایینتر، به خاطر خودمان، انقلاب، کشور و خدا کالای داخلی مصرف کنیم. معلوم است که در صورت تساوی سطح کالای داخلی با کالای خارجی، استفاده از کالای ایرانی که هنر نیست، اینکه گاهی پیدا میشود و باید با تأسف بگوییم این است که ابزار، کالاها و برندهای خاص پرستیژ دارد و عدهای به خاطر پرستیژشان رو به آنها میآورند. آنچه مهم است این است که باید به سمت رونق بخشیدن به بازار کشور خود برویم.
ب. تولیدکنندگان
وظیفه تولیدکنندگان چند چیز است:
1. افزایش کیفیت کالا: کیفیت کالا را بالاتر ببرند نه اینکه استقبال مردم از کالای ایرانی باعث این شود که کیفیت کالاها را پایین بیاورند؛
2. مراعات قیمت کالا: در قیمت رعایت کنند؛
3. تولید کالاهای استراتژیک: صنعت گران و کارآفرینان ما باید به سمت تولید و ساخت کالاهای حساس و استراتژیک که در داخل تولید نمیشوند هدفگذاری کنند. فکر جوال دانشگاهیان، جوانان و صنعت گران ما باید خلاقیت داشته باشد و عرصههای نو را به روی تولید داخلی باز کند تا هم اشتغال ایجاد شود و هم جایگزین آن کالاهای خارجی گردد.
4. تکمیل زنجیره تولیدات داخلی و رفتن بهسوی تولیدات پایه: ما در خیلی از موارد مونتاژی هستیم. در کالاهای حساس و پایه ضعف داریم. همین الآن باید بخشی از مواد کالاهایی که در میبد تولید میشود از خارج وارد شود. بخشی از قطعات کارخانهها باید از خارج بیاید. ملت و جوانان بزرگی که صنعت هستهای را فتح کردند و قلههای بلند علمی را گشودند میتوانند صنایع پایه را تقویت کنند. قطعهسازی و تولید مواد اصلی و آن همه موادی که در قالب پتروشیمیها و فعالیتهایی که در پتروشیمی وجود دارد و از نفت بیرون میآید وظیفه صنعت گران ما است.
ج. نقش حمایتی دستگاههای حمایتی، مسئولین و سیستم بانکها
باید قرار مسئولان در فرمانداری، استانداری، وزارتخانهها، دستگاهها و سیستم بانکی هستند این باشد که صنعت را از این رکود بیرون بیاورند. البته حمایت از کالای داخلی و خرید آن گامی برای برونرفت از رکود صنعت میباشد. ولی این، یک بال آن است. بال دیگر دست مسئولین و بانکها است. نظارت بر بازار و مبارزه با قاچاق که اگر بتوانیم حجم گردش قاچاق را کنترل کنیم میتوان همه کشور را با آن آباد کرد. مصرف کالاهای داخلی در ادارات رویه و سیره گردد. دولت هم قول داده است که امیدواریم به آن عمل کنند.
د. حمایت از صنایع و تکمیل ارزش مالی آنها
بودجه در گردش در صنایع هم باید تکمیل شود. خیلی از صنایع تقریباً تکمیل شدهاند و نیازمند یک ارزش مالی و بودجه در گردش میخواهند تا شروع به کار کنند. باید اول سال این اهداف را برنامهریزی کنند و در آخر سال گزارش دهند که به فلان مرحله رسیدهایم. اگر 70 درصد این راه را طی نکنند معلوم میشود که در برنامهریزی یا عملیاتی کردن آن ضعف وجود دارد و موردقبول نیست.
برای نجات کشور از رکود این وظایف موردنیاز است. حرکت بههمپیوسته قوی و راهبردی در حمایت از کالای داخلی موجب میشود که اقتصاد مقاومتی به بار بنشیند و ملت طعم اشتغال و آسایش بیشتر را بچشند. اگر همه تصمیم بگیریم و دست به دست هم دهیم و برای تحقق همین بندهایی که اشاره کردم، نکاتی که میتواند نقشه راهی برای تحقق شعار سال باشد. نتیجه این همبستگی استقلال، رونق بیشتر، افزایش تولید، مقابله با تحریمها، رونق اقتصادی، جذب سرمایه، رونق اشتغال و انباشت سرمایههای داخلی برای تولیدات بیشتر میشود که این نتایج شدنی است.
توصیه بنده با صرفنظر از مسائل کلان کشوری، در همین استان و همین شهر است تا مسئولین و مردم دست به دست هم دهند و این گام بزرگ را بردارند. این محور اول است که امیدواریم همه به این فرمان و تکلیف تعیینشده از طرف رهبری معظم، توجه کرده عمل کنند.
مباحث طولانی است باید گزیده گویی کنم.
4. ارائه گزارشی از مسائل شهر
حدود 20 مورد یادداشت کردهام که اعم از گزارش اقداماتی است که سال گذشته در میبد انجام شده است و هم مواردی که باید دنبال شود:
1. حوزه برق، روشنایی و زیرساختها: در این زمینه کارهای خوبی صورت گرفته است. گزارشهایی از زیرساختهای برق داده شده است که اقدامات مناسبی بوده است که فرصت نیست به آنها اشاره کنم. در روستاها، منطقه ندوشن و جاهای دیگر اقدامات خوبی شده است. در روشنایی معابر، ورودی و خروجیهای شهر که تأکیدات زیادی شده بود اقداماتی انجام شده است و بودجههای مناسبی جذب شد؛ اما کافی نیست. امیدواریم این حرکت توسط دوستانمان در سال جدید در کوچهها، معابر و اماکن موردنیاز مردم دنبال شود.
2. مخابرات: تقریباً زیرساختهای مخابراتی در کل شهرستان در حد خیلی مناسبی است که از آن میگذرم.
3. گاز: در سال 96 تقریباً مشمولین گازرسانی به 100 درصد رسیده است. در روستاهای سور، کفتر، آشنیز و... نیز گازرسانی انجام شده است. از دوستان و مسئولان تشکر میکنیم.
4. حوزه آب و فاضلاب: برای بعض بخشها طرحهایی شروع کردهاند و در منابع و ذخایر هم اقداماتی شده است، اما در زمینه آب کل استان با بحران شدید مواجه است. هفته قبل هم عرض کردم و نقصانهایی داریم و رساندن آب شیرین به همه مناطق باید در سال 97 دنبال شود.
5. حوزه جاده و راه: در حوزه جاده و راه با توجه به اینکه بودجهها کاهش یافتهاند اقداماتی انجام شده است. بعضی جاها مثل گلستان و اردوگاهی که به نام رهبری نامیده شده است آسفالت شده است. جاده میبد - ورزنه جاده مهمی است که در سال 96 مقداری انجام شده است باید ادامه پیدا کند و دو بانده شدن جاده میبد ندوشن که باید مورد مطالعه قرار گیرد. چند پروژه دیگر و دو بانده شدن کمربندی شرقی اولویتهایی است که در 97 باید دنبال شود.
6. راهآهن: اقداماتی در تکمیل ایستگاه راهآهن انجام شده است. راهآهن بین میبد و جاهای دیگر در حال پیگیری است که نکته مهمی است.
7. مبلمان شهری: در مبلمان شهری اقداماتی انجام شده است که تشکر میکنیم. آنچه در حال حاضر بهاصطلاح مبلمان یا آرایش مناسب زندگی مردم در معابر از آن تعبیر میشود اقداماتی شده است. ما از شهرداری و شورای شهر تشکر میکنیم. اما در تکمیل و اصلاح آسفالتها، معابر و مناطق حادثهخیز در 97 باید اقداماتی انجام گیرد. خیابانهایی که درست شده است کلی دیون مردم بر گردن شهرداری باقیمانده است که باید ادا کنند.
8. حوزه پروانه: در همه اینها درآمدزایی شهرداری و توجه به قشرهای مستضعف و جلوگیری از سد معبر اولویتهایی است که باید دنبال شود.
9. حوزه کشاورزی و مراتع و دامداری: جهاد کشاورزی اقدامات خوبی انجام داده است و اعتباراتی جذب کردهاند. انتقال آب گیاهان دارویی و گیاهان کممصرف اقدامات خوبی انجام شده است که در سال 97 باید به نتیجه برسد.
10. آموزشوپرورش: 32 پروژه خیّری در آموزشوپرورش شروع شده است که دانش آموزان ما در کنکور و بسیاری از مسابقات فرهنگی افتخاراتی آفریدهاند که باید تشکر کرد. البته نکاتی است که در انتها عرض خواهم کرد.
11. حوزه آموزش عالی و دانشگاهها: علیرغم مشکلاتی که در بعضی دانشگاهها وجود دارد اقدامات خوبی در بعض دانشگاهها انجام شده است. امیدواریم نکاتی که به ایشان بیان شده است توجه کنند. این حوزه از اولویتها و محورهای مهمی است که نباید مورد غفلت قرار بگیرد و مسئولان آنها مسئولیتهای خطیری دارند.
12. حوزه فعالیتهای فرهنگی: راهپیماییها، اعتکاف، عید فطر، عرفه و مراسمات گوناگونی که شما مردم در مساجد و حسینیهها در موالید و وفیات به وجود آوردید از مفاخر شماست که باید با قوت و قدرت بیشتری در سال 97 تداوم پیدا کند. البته ضعفهایی داشتیم که بعداً خواهم گفت
13. حمایت از معلولان و محرومان و نیازمندان: نهادهایی مثل کمیته امداد و بهزیستی اقدامات خوبی انجام دادهاند که باید تداوم پیدا کند. وضع ما باید بهتر از این باشد همانطور که بارها گفتهام در میبد با درآمدی که وجود دارد نباید نیازمندی معطل زندگی نماند.
14. حوزه صنعت و صنایعدستی: بخشی از صنایع ما پیش رفته و بخشی تکمیل شده است. باید از مردم و کسانی که حمایت کردند باید تشکر کرد. اما خیلی از آنها هم به خاطر عدم سرمایه در گردش متوقف هستند و بعضی هم روال خودشان را طی نمیکنند. صنایعدستی مانند زیلو، سرامیک و تولیدات داخلی باید مورد توجه قرار دهیم.
15. محیطزیست: ما با بحران محیطزیست در کل استان مواجهه هستیم. بحرانهایی مانند کمبود آب و از بین رفتن منابع طبیعی و آلایندههایی که در محیطزیست است. مقابله با بحران محیطزیست جزو اولویتهایی است که همه صنایع باید به آن توجه کنند.
16. حوزه گردش گری و آثار تاریخی باستانی: منزل آیتالله حائری، قطب مهم گردش گری دینی و ملی ما است که ترمیم و مرمت آن باید ادامه پیدا کند. همینطور موزههایی که طراحی شده و پروژههایی که در این زمینه است.
17. حوزه بهداشت و درمان: خیّرین ما همیشه در این حوزه مانند دیگر حوزهها حضور داشتهاند. امیدواریم پروژههای باقیمانده تکمیل شود. بیمارستان نیز باید توسعه پیدا کند. تقاضا دارم مسئولین این مهم را در اولویت برنامههای خود قرار دهند و مناطق پیرامونی آن را به بیمارستان ملحق کنند. همچنین رسیدگی به مردم و توجه به مریضها در بیمارستان که نیاز به عنایت بیشتری دارد.
18. شهرداری و دهیاریها: اشاره مختصری کردم
19. حوزه امنیت: در این حوزه اقدامات خوبی انجام دادهاند که باید تکمیل شود.
20. حوزه ورزش و جوانان: ما عقبماندگیهای زیادی داریم. هرچند اقداماتی انجام شده است اما کافی نیست و اقدامات جدیتری باید انجام شود. مردم هم باید حضور پیدا کنند.
5. نکاتی برای مسئولین استان
در پایان این بخش، نکاتی فهرستوار به اداریها، خودم و آنهایی که با مردم سروکار دارند عرض میکنم
1. تکریم اربابرجوع: کارمند و مسئول عزیز، بنده و شما باید با همه توان تلاش کنیم با مردم با کرامت و احترام مواجه شویم؛
2. تسهیل مراجعه: باید مراجعات تسهیل و کم شود؛
3. بهکارگیری فنآوریهای پیشرفته: خیلی از این مراجعات باید به فضای مجازی منتقل شود و خیلی از مراجعات مردم از طریق فنآوریهای پیشرفته انجام پذیرد تا نیازی به مراجعه حضوری نباشد؛
4. لزوم تشکیل هیئتهای اندیشهورز: در شورای اداری عرض کردم باید هیئتهای اندیشهورز و اتاق فکر تأسیس شود. ما از ادارات کارهای روتین عادی نمیخواهیم اینکه وظایفشان است. از ادارات و مسئولین انتظار میرود تا برای انجام کارهای نابتر، بهتر و نو تر در حوزه کاریشان کمر همت ببندند؛
5. رویکرد برنامه راهبردی: ما هنوز هم در ادارات و پخشهایمان یک نگاه طراحی شده جدولبندی شده دقیق کم داریم. نمیگویم نداریم. امیدواریم این نگاه تقویت شود.
6. مبارزه با فساد اداری، پارتی، رشوه و امثال اینها: نباید تعارف کنیم این آسیبها کموبیش وجود دارد و نباید در این مسیر قرار بگیریم. مسئول اداره نظارتی و امنیتی باید توجه کنند که هر جا با رشوه و خلاف اداری مواجه شدند قاطعانه برخورد کنند. آسیبها در ادارات ما کموبیش وجود دارد. لذا دستگاهها باید واقعاً نظارت کنند و آن را کم کرده حذف کنند.
7. حمایت از کارآفرینی و تولید و اشتغال است که بر پایه تعاونیها و شکلهایی که وجود دارد.
8. عنایت به نیازهای جوانان و بانوان: ما اشتغال، ازدواج و نشاط نسل جوان را مهم میدانیم و بهعنوان دین و فرهنگ خود مهم میدانیم و حمایت هم میکنیم.
9. توجه به مسائل فرهنگی، علمی، آموزشی و برنامههای مساجد
10. جذب سرمایهها: در گذشته بیش از 20 میلیارد بودجه را جذب کردهاند. ملاحظه کردم که فراتر از این بودجه کار کردهاند و آقای فرماندار لطف کردند و تلاش کردند و بودجههایی جذب کردند.
11. توجه به محیط زیست و آثار باستانی
12. مسائل فرهنگی: ما در سال 96 خطاهای فرهنگی هم داشتیم که حتماً مسئولین ما باید توجه کنند تا در این مسیر قرار نگیرند. در ارائه فیلمها و برگزاری جشنها متأسفانه شاهد عبور از بعض خط قرمزها بودیم. خوب مواضع هم اعلام شد و آنها هم قولهای قاطعی دادند. ما ورزش، نشاط، جوانان و هنر را مهم میدانیم و نسل انقلابی ما باید اینها را تقویت کنند. در عین حال ما نمیتوانیم در برابر این کارشکنیها ساکت باشیم. حالا هم قاطعانه میگوییم و از مسئولین میخواهیم که در سال 97 شاهد این نارساییها و کارهای خلاف نباشیم. این خواسته و مطالبه شهدا و امت مسلمان و شریف است و امیدواریم که در جبران آن خطاهای گذشته دوستان جدی باشند و نیازی به حرکتهای دیگری پیدا نشود و جامعه بتواند با وحدت و انسجام کارهایی که نیاز هست انجام دهد.
13. در مورد مسائل خارجی هم هفته گذشته مطالبی عرض کردم و در فرصتهای دیگر مطالبی را عرض خواهم کرد.
مخصوصاً تقاضایم این است که در مورد نکته اخیر همه مسئولین و همه دستاندرکاران توجه داشته باشند تا در یک فضای سالم و آرام بتوانیم نشاط، شادابی، رشد، عدالت و گسترش کار و تعمیق فعالیتهای اداری را هم شاهد باشیم و همه مرزهای دینی، فرهنگی و انقلابی ما حفظ شود.
نسئلک اللهم و ندعوک باسمک العظیم الاعظم الاعز الاجلّ الاکرم یا الله و... یاارحم الرحمین، اللهم ارزقنا توفیق الطاعة و بعد المعصیة و صدق النیّة و عرفان الحرمة، اللهم انصر الاسلام و اهله و اخذل الکفر و اهله، خدایا دلهای ما را به انوار ایمان روشن بفرما، اعمال ما را قبول بفرما، توبه، انابه و عبادات ما را مورد لطف و کرمت خود قرار بده، گناهان ما را ببخش، آسیبها را از جامعه ما دور بدار، نسل جوان ما را به اوج عزت، ایمان و افتخار برسان، همه مخاطرات را از کشور و امت اسلام دور بدار، شر دشمنان اسلام بهویژه اسرائیل غاصب را از سر همه مرتفع بفرما، شر تکفیریها، داعشی ها و تروریستها را به خودشان بازبگردان، ما را از همه خطرات مصون بدار، باران رحمت و برکاتت را بر ما نازل بفرما، مشکلات اقتصادی کشور را مرتفع بفرما، مسئولان ما را به انجام وظایف، خدمات صادقانه و الهیشان آشنا و موفق بدار،مریضان ما، مریضان مدنظر و جانبازان را شفا کرامت بفرما، مسلمانان مظلوم بحرین، یمن، عراق، سوریه، میانمار و دیگر مسلمانان مظلوم در اقصا نقاط جهان را نجات کرامت بفرما، اموات و درگذشتگان ما، درگذشتگان از این جمع و تازه درگذشتگان که اهل جمعه و جماعت بودند را غریق بهار رحمتت بفرما،ما را با نواقص خودمان آشنا بفرما، ارواح تابناک شهیدان، شهیدان اسلام و انقلاب اسلامی، شهیدان دفاع مقدس، شهیدان مدافع حرم و مقاومت و بینالملل اسلامی شهدای این جمع و امام شهدا را با شهدای کربلا محشور بفرما.
درود و سلام ما را در پایان سال به محضر حضرت ولیعصر (عج) و اجداد طاهرینش و حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیه) ابلاغ بفرما، در فرجش تعجیل بفرما
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ يلِدْ وَلَمْ يولَدْ وَلَمْ يكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ[6]